In mod normal Miscarea Interna este o miscare foarte lenta din interiorul corpului pe care nu o percepem. Pentru a o putea percepe, constientiza si implica in favoarea sanatatii si vitalitatii organismului nostru, MPP propune o serie de exercitii formate din inlantuiri de miscari specifice numite in terapie „miscare codificata”.
Practicarea secventelor de miscari codificate aduce beneficii in trei directii: redarea mobilităţii părţilor imobile ale corpului, conştientizarea a ceea ce este încă inconştient, readucerea sensibilităţii în zonele unde aceasta este inexistentă.
Cand organismul se confrunta cu o suferinta care depaseste capacitate sa de adaptare, el reactioneaza, aparandu-se, in trei feluri: imobilizeaza zona afectata, apoi provoaca insensibilitatea ei la durere si trimite in zona de inconstienta discomforturile fizice si psihice generate de ea. Acestia sunt cei trei „i”; imobilitate, insensibilitate, inconştienţă, enuntati de Danis Bois ca mecanisme ce reflecta existenta unei afectiuni fizice sau psihice.
Miscarile codificate – organizate intr-o „gimnastica senzoriala”-, practicate in cadrul terapiei bazata pe MPP elimina imobilizarile, readuc sensibilitatea, constientizeaza din nou zona respectiva pentru organism, astfel ca acesta sa poata adresa problemele legate de ea.
Gimnastica senzoriala are in vedere douasprezece aspecte ale miscarilor ce o compun care sunt importante in eficienta terapiei: lentoarea, traseele, orientarea, amplitudinea, simetria, secventa, diferentele de viteza, evolutivitatea; apoi, relaţia de globalitate a diferitelor segmente pe parcursul unei mişcări, mişcările liniare asociate cu mişcările circulare, mişcările disociate, rezonanata miscarilor.
Chiar in absenta vreunei boli organismul prezinta imobilitati, lipse de sensibilitate, inconstienta unor limitari fizice sau psihice care il fac incapabil sa isi imbunatateasca starea de bine. De aici rolul nu numai curativ cat si de preventie si de intarire a starii de sanatate al gimnasticii senzoriale.