Ce este psihopedagogia perceptiva?
Este o metoda de terapie complementara care are la baza abordarea științifică a legăturii bidirecționale dintre minte și corp. Aceasta pentru ca nu putem trata corpul fără a solicita spiritul şi nici spiritul fără a solicita corpul.
Imbunatateste si armonizeaza acordul persoanei intre propriul corp, propriile ganduri si comportamente. Foloseste capacitatea fiecaruia de a-si redobandi echilibrul fizic, psihic si emotional. Astfel restaureaza durabil unitatea, legătura între corp şi psihic, între simţire şi gândire, între acţiune şi atenţie.
Metoda Psihopedagogiei Perceptive, adica MPP a fost creata in 1980 de fondatorul CERAP, Pr. Dr. Danis Bois, ca rezultat al cercetarilor sale avand o dubla valenta: umanista si stiintifica. A fost dezvoltată de către Profesorul Bois impreuna cu Centrul de Studii si Cercetari in Psihopedagogie Perceptiva, CERAP, afiliat Universității Fernando Pessoa, Portugalia.
Istoricul metodei
Premergatorul metodei a fost Fasciaterapia, o terapie fizica adresata fasciilor, acele tesuturi interne care unesc, stabilizeaza, conecteaza toate organele noastre interne. Metoda s-a dezvoltat continuu prin includerea programelor de Meditatie de Prezenta Deplina, Gimnastica Codificata si Dialog Verbal.
In prezent, datorita utilizarii unor astfel de programe senzoriale complexe de dezvoltare personala, terapia bazata pe MPP este capabila sa dezvolte o gamă întreagă de grade intermediare de atenţie şi de abilităţi perceptive ce permit îmbunătăţirea raportului atât faţă de corp, cât şi faţă de viaţa cognitivă a persoanei.
Acest proces dinamic, progresiv, îi permite persoanei să-şi reconstruiască repere interne, să-şi găsească noi capacităţi de adaptare şi să fie în acest fel mai puţin „zdruncinată” de evenimentele şi situaţiile trăite ca fiind dificile.