In bibliografia contemporana apare o confuzia si este comună între Meditatia de Prezența Deplină a lui Danis Bois și Mindfulness.
Aceste două concepte prezinta acelasi sens pentru majoritatea oamenilor, care au dificultate de a le diferentia.
De fapt, Mindfulness este dificil de identificat ca notiune.
Este prezentata ca o arta de a trai constient posibil pentru a îmbunătăți calitatea vieții .
Meditația mindfulness constă dintr-un set de exerciții care provin de la multe orizonturi dar și culturi. Găsim în ea la programele propuse, tehnici de yoga, relaxarea occidentală, psihologie cognitiv-comportamentală și alte reguli legate de budism și știință, inclusiv neuroștiințe.
Meditația cu Prezență Deplină se află la intersecția mai multor discipline, inclusiv curentului umanist adept al „tendinței umane de actualizare”: o înclinație naturală care îl determină pe om să devină cea mai bună versiune a lui însuși. Este, de asemenea, o parte a curentului fenomenologic care plasează percepția ca superioara conștiinței și, în cele din urmă, se bazează pe neuroștiințe educaționale care sant preocupate si dau deosebita importanta teoriilor și practicilelor de învățare.
Cu toate acestea,termenul de prezență deplină poartă cu el concepte și valori proprii care pot fi rezumate în cinci puncte. Cum ar fi
O calitate umană universală: asa cum sustine filozoful Levinas, prezența deplină reprezintă cea mai înaltă expresie relațională a naturii umane, căldura umană.
O calitate paroxistică perceptuală: datorită ei, „percepem ceea ce percepția obișnuită nu ne permite să percepem” și, în special, mișcarea internă și manifestările sale sensibile. În acest context, a deveni pe deplin prezent înseamnă a „percepe cât mai multe lucruri posibil, prin un minim efort atențional”.
Un catalizator pentru potențialitate: prezența deplină optimizează abilitățile cognitive, inclusiv percepția, atenția și conștientizarea, precum și abilitățile relaționale, cum ar fi empatia, bunăvoința, compasiunea.
O atitudine pozitivă și grijulie față de ceilalți și față de lume: a deveni prezent în prezent onorează viața și evită să treci prin viața cu viteza avionului. A fi prezent in sinea ta, te invită să primești cât mai multe lucruri posibil din viața si sa te bucuri de ele cât mai bine.
Un tip de meditație cu aspecte inovatoare.
Ca să ne familiarizăm cu specificul meditației de prezență deplină:
Experimentarea ei, inseamna evolutie pedagogica permanenta,contactul cu miscarea interna, relația activă cu tăcerea, percepția ca superioara a conștiinței, omniprezența corpului sensibil, imobilitatea corpului și dimensiunea relațională a prezenței.Si nu mai putin pragmatism si intaietatea trairii.